

Gemi Yapımı Alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Gemi yapımı alanı önemli bir istihdam potansiyeli olan sektördür. Bu sektörde yüzer araçların; yapım, sevk ve yönetim işlemleri gerçekleştirilir. Ayrıca, bunlarda kullanılan her çeşit makine, cihaz ve diğer teknik araçların bakım-onarımı yapılır.Gemi yapımı alanı ülke ekonomisine birçok katkı sağlar. Öncelikle, dış ülkelere yapılan satışlar sayesinde ülkeye döviz kazandırır.
Bu alan Ordumuzun Deniz Kuvvetleri'ne de üretim yaptığı için dolaylı olarak ülke savunmasına hizmet eder. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin dış ticaretinin önemli bölümü deniz yoluyla gerçekleştirilir. Gemi yapımı alanı, ticarî gemilerin yapım ve onarım hizmetleri ile "deniz ticaret filosunu" destekler. Bu gelişmeler sayesinde üretim, bakım ve onarım işlerindeki performans daha da artacaktır. Dolayısıyla alandaki istihdam kapasitesi geniştir.
Gemi yapım alan programını bitirenlere "Gemi İnşaatı Teknisyeni" unvanı verilir. Gemi inşaatı teknisyenleri için gemilerin yapımı ve malzeme yapım veya onarım için gemi inşaat mühendisi tarafından belirlenen basamakların yerine getirilmesi gibi işleri, mühendisin denetimi altında yürütür. Ayrıca isteyen öğrenciler Türk ve Dünya denizcilik sektörüne ait gemilerde gerekli sertifikaları alarak fiter (Gemi tamir ve bakım ustası) olarak çalışma imkanına sahiptirler.
ALANIN AMACI: Gemi Yapımı Alanı altında yer alan dallarda, dünya denizcilik standartlarında, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
DALLARIMIZ: Okulumuz Gemi Yapımı Alanında Gemi İnşa Dalında eğitim vermektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI: Gemi Yapımı teknisyeni kamu ve özel sektöre ait açık havada tersanelerde çalışabileceği gibi, büro ortamında da çalışabilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi inşaat mühendisleriyle etkileşim halindedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI:Gemi inşa teknisyenleri, devlete veya özel sektöre ait tersanelerde görev alabilirler. Ülkemizde son yıllarda denizcilik faaliyetleri hızla artmıştır. İş bulma olanağı oldukça fazladır. Türk ve Dünya denizcilik sektörüne ait gemilerde gerekli sertifikaları alarak fiter (Gemi tamir ve bakım ustası) olarak çalışma imkanına sahiptirler.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI: Okulumuz Anadolu Meslek Programı (AMP) ve Anadolu Teknik Programı (ATP) olmak üzere iki lise türünde eğitim öğretim vermektedir. Öğrencilerimiz ATP lise türüne liselere geçi sınavı ile AMP lise türüne ise adrese dayalı yerleştirme ile sınavsız olarak yerleşmektedirler.
EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ: Eğitim süresi 4 yıldır. Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 9. sınıfta verilmektedir. 10. 11. ve 12. sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri içeren dersler yer almaktadır. 9. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır.
Eğitim süresince;Genel kültür dersleri yanında; Gemi Temel İşlemleri,Endaze, Teknik Resim, Mesleki Gelişim Atölyesi,Temel Gemi Yapımı Teknikleri, Gemi Kaynak Uygulamaları, Gemi İmalatı, Gemi Bakım Onarımı, Gemi İmalat Resmi derslerini alınır.
MESLEKTE İLERLEME: Okulumuzun ilgili bölümlerinden mezunu olup da bu mesleği yapanlar;Usta, ustabaşı, formen, şef vb pozisyonlara yükselebilirler.Anadolu Meslek liselerinin Gemi Yapımı alanı Gemi İnşa dalından mezun olanlar, istedikleri taktirde Gemi İnşaatı önlisans programına ek puan alarak giriş yapabilirler. Ayrıca; mezunlar ÖSYM tarafından yapılan üniversite giriş sınavında başarılı oldukları taktirde Teknoloji Fakültelerinde yer alan mesleki teknik eğitim öğrencilerine ayrılan kontenjanlar (M.T.O.K) kapsamında Makine Mühendisliği (M.T.O.K.) ve Mekatronik Mühendisliği (M.T.O.K.) bölümlerine öncelikli olarak yerleştirilirler. Ayrıca yine sınavdan başarılı olmaları durumunda alanlarının devamı niteliğinde olan Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği ile Gemi ve Yat Tasarımı Programlarına giriş yapabilir.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU: Mesleki Eğitim Kanunu gereğince işletmelerde uygulamalı eğitim gören öğrencilere, işletmelerce asgari ücretin %30'ndan, az olmamak üzere bir ücret ödenmektedir. Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.Bütün öğrenci haklarından ve eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanırlar.
Alan Mezunlarının Ek Puan Alarak Yerleştikleri Ön Lisans Programları
• Gemi İnşaatı
• İş Sağlığı ve Güvenliği
• Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
• Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı
• Endüstriyel Kalıpçılık
• Grafik Tasarımı
• İş Makineleri Operatörlüğü
• Kaynak Teknolojisi
• Makine
• Mekatronik
• Metalurji
• Otomotiv Gövde ve Yüzey İşlem Teknolojileri
• Otomotiv Teknolojisi
• Raylı Sistemler Makine Teknolojisi
• Sondaj Teknolojisi
• Su Altı Teknolojisi
• Tahribatsız Muayene